Comunicare in vise

Cuvantul este adesea absent in vise, deoarece, fiind vorba de o activitate guvernata de inconstient,ea se manifesta prin reprezentare de imagini, si nu prin reprezentare de cuvinte. Asa ca rareori ne amintim de dialogurile noastre, care, de obicei, se rezuma la cateva cuvinte, nefiind niciodata lungi si elaborate. Este posibil ” sa vedem” schimburi de cuvinte ( „In visul meu, vorbeam cu o femeie” ), fara a putea preciza continutul dialogului. Este de retinut actul vorbirii, si nu continutul verbal.Astfel, cuvantul poate fi interpretat ca:
– expresie si exteriorizare a gandurilor, dar mai ales constientizarea continuturilor pina atunci refulate, pentru ca aceasta din urma opereaza prin verbalizare. Incepand cu momentul in care lucrurile pot fi spuse, ele sunt sau au devenit constiente;
– invers, atunci cand cuvantul este impiedicat sa iasa ( a fi mut, calus in gura) sau e de neinteles (limba straina sau necunoscuta) inseamna ca nu se poate realiza constientizarea, continuturile inconstiente nu pot ajunge la lumina si nu pot fi recunoscute. Problemele de vorbire, cum ar fi balbaiala, tin de aceeasi semnificatie, dar mai atenuata: constientizarea este aproape asigurata, desi este timida si ezitanta.

Reclame  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s


 • RSS Explicatii vise

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: